Essentiële oliën en hun krachten

Essentiële olie

Ik volgde gisteren een opleiding Aromatherapie van Goedele Leysen.

Boeken van Goedele Leysen

Het was een super boeiende lezing en ik ga me zeker in de toekomst meer verdiepen in de kracht van essentiële olie. I keep you posted 

Diverse essentiële oliën van RainPharma

Wat is een essentiële olie?

Een essentiële olie is een vluchtige vloeistof die het aroma en de therapeutische kwaliteiten van een plant bevat. Ze zijn zeer krachtig en helpen je om je mentale, fysieke, emotionele en spirituele gezondheid op een natuurlijke manier te boosten.

Essentiële oliën worden getrokken uit de wortels, schors, blaadjes, twijgjes, stengels, bloemen en schillen van planten.

Planten beschermen zich met hun essentiële oliën tegen bacteriën, schimmels en insecten. Wij kunnen essentiële oliën inzetten om muggen, vliegen, schimmels te weren. Het is alleszins een betere optie dan al die chemische bestrijdingsmiddelen die een aanslag zijn voor het milieu, om nog maar te zwijgen over onze gezondheid.

Insect op blad

Essentiële olie of beter echte, natuurlijke essentiële olie heeft zijn prijs en is een stuk duurder dan de synthetische versie. Het is echter de moeite waard van de investering. Een synthetische versie heeft niet de kracht van een echte natuurlijke essentiële olie. Synthetische essentiële olie heeft een onnatuurlijke geur door de chemische bestanddelen.Het wordt niet uit planten getrokken, maar het is eerder een “parfum”. Op de verpakking zal je de term “fragrance” (parfum) terugvinden. Sommige natuurlijke essentiële oliën zijn ook een stuk goedkoper. Meestal gaat het dan om een minder goede kwaliteit, je vindt op de verpakking geen bron van de essentiële olie, of de essentiële olie is verdund met een draagolie.

Verpakking essentiële olie

Hoe lang kan je je essentiële olie bewaren?

De houdbaarheidsdatum is afhankelijk van de chemische samenstelling van je essentiële olie. Sommige essentiële oliën oxideren of vervliegen sneller dan anderen. Nadat ze hun houdbaarheidsdatum overschreden hebben wordt de kans groter dat ze allergische reacties of huidirritaties gaan veroorzaken.

Hoe merk je dat je essentiële olie niet meer goed is?

Je merkt dat de geur van je  essentiële olie anders is en de textuur verandert ook. Je essentiële olie wordt wat plakkeriger of stroperiger. Je kan de essentiële olie dan wel nog gebruiken om je huis te ontsmetten of schoon te maken.

Wat is de houdbaarheidsdatum van je essentiële olie na opening van je fles?

1 jaar:  mandarijn, sinaasappel, limoen, wierook, citroengras, grove den

2 jaar: bijna elke andere essentiële olie

4 tot 8 jaar: o.a. patchouli

TIP: als je niet vaak je essentiële olie gebruikt of graag verschillende essentiële oliën mixt of afwisselt, koop dan liever kleine flesjes. In deze flesjes kan minder zuurstof aan zodat de essentiële olie minder snel zal oxideren.

Hoe bewaar je best je essentiële olie?

Wanneer  je je flesjes essentiële olie in de koelkast bewaart kan je hun houdbaarheid maar liefst verdubbelen. Omwille van de temperatuur en omdat je essentiële olie in het donker bewaard wordt.

LET OP! Wanneer je kleine kinderen hebt plaats je je flesjes essentiële olie in een afgesloten container in de koelkast. Kleine kinderen zullen anders gaan experimenteren en zelfs de essentiële olie opdrinken.

Enkele weetjes over essentiële olie over de jaren heen.

3000 voor Christus

De Egyptenaren gebruikten essentiële oliën van wierook en mirre bij het balsemen van hun doden.

Oude Egypte

14de eeuw

Tijdens de hoogdagen van de builenpest smeerden 4 dieven zich in met een combinatie van essentiële oliën zodat ze de lijken konden beroven zonder zelf besmet te worden. Toen ze uiteindelijk gepakt werden vroeg de rechter naar het recept in ruil voor strafvermindering. De dieven combineerden de essentiële olie van kaneel, kruidnagel, eucalyptus, citroen en rozemarijn.

RainPharma Eucalyptus essentiële olie

Hoe gebruik je je essentiële olie?

1. In een diffuser of door een roomspray te gebruiken adem je je essentiële olie in. Dit is een krachtige manier om een emotionele balans te vinden, de lucht te zuiveren of problemen met je luchtwegen te verzachten.

2. Op een tissue in je handtas of in je mouw

3. Op een watje of een stuk karton in de ventilator van je auto. (gezond alternatief voor de giftige “boompjes”)

4. Je vermengt je essentiële olie met massageolie en brengt ze aan op je slapen, je voetzolen, achter je oren of op je buikzone. Essentiële olie kan een opgeblazen gevoel verminderen en je spijsvertering stimuleren.

5. Je kan essentiële oliën gebruiken om je huis mee te ontsmetten of mee te poetsen.

Slapende vrouw op bed

Waarvoor kan je essentiële olie allemaal gebruiken?

1. Voor de geur en je plezier is essentiële olie een betere oplossing dan giftige geurkaarsen.

2. Essentiële olie geeft je  meer balans wanneer je je boos, verdrietig, angstig of uitgeput voelt.

3. Als je vermoeid bent, je moet studeren of je beter concentreren kan essentiële olie je meer focus geven en je meer energie geven.

4. Essentiële olie zal je sneller laten inslapen en de kwaliteit van je slaap en duurtijd verbeteren.

5. Bij kwaaltjes kunnen essentiële oliën ook verzachting geven. Wanneer je spierpijn hebt, een brandwonde, een verkoudheid, hoofdpijn of gewrichtspijn gebruik je essentiële olie die je vermengt hebt met de massageolie als draagolie. Je brengt je mengsel aan op de plaats van je kwaal. Essentiële olie kan ook verzachtend werken op insectenbeten. Ook hier vermeng je je essentiële olie met de massageolie. Je gebruikt nooit pure essentiële olie op de huid, want dit kan irritatie geven.

Wat zijn de eigenschappen van de RainPharma essentiële oliën? 

Eigenschap RainPharma essentiële olie - Arise
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Cedarwood
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Lavender
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Mandarijn
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Pine
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Roos
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Rozemarijn
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Salie
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Tijm
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Wierook
Eigenschap RainPharma essentiële olie - Ylang Ylang

 

Maak je zelfgemaakte badolie met je essentiële olie.

RainPharma Splish Splash giftset1
RainPharma Splish Splash giftset2

Wil je een mix maken van verschillende essentiële oliën? Kies dan voor de essentiële oliën per 3. Deze 3 geuren heeft Goedele Leysen speciaal voor RainPharma en jullie samengesteld.

Veel plezier en ontspanning met jullie essentiële oliën!

Hebben jullie nog vragen? Kom dan zeker langs voor advies, ik heb nu mijn diploma  en de kennis die ik heb opgedaan tijdens de opleiding Aromatherapie van Goedele Leysen geef ik de volgende weken door aan het Skin & Body Affair Team.

Fran

SKIN & BODY AFFAIR NIEUWSBRIEF

Tips van onze experts voor huid en lichaam
+ de beste acties uit de webshop

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.