Hoe werkt het proces van microneedling bij het verminderen van littekens?

Litteken behandeling met microneedling

Microneedling is een cosmetische procedure waarbij kleine naaldjes in de huid worden ingebracht, meestal via een roller, pen of stampapparaat. Deze naaldjes veroorzaken microscopische verwondingen in de huid, die op hun beurt een reeks biologische reacties in gang zetten. Hier is hoe het proces zich ontvouwt:

  1. Microperforaties creëren: De kleine naaldjes maken gecontroleerde microperforaties in de buitenste laag van de huid, ook wel de epidermis genoemd. Deze microverwondingen zijn niet diep genoeg om ernstige schade te veroorzaken, maar ze activeren wel het natuurlijke herstelmechanisme van de huid.
  2. Ontstekingsreactie: Het lichaam reageert op de microverwondingen door een ontstekingsreactie te veroorzaken. Ontsteking is een normaal onderdeel van het genezingsproces en speelt een cruciale rol bij het opruimen van beschadigde cellen en het bevorderen van genezing.
  3. Afgifte van Groeifactoren: Tijdens het ontstekingsproces komen verschillende groeifactoren vrij in het beschadigde gebied. Deze groeifactoren zijn signaalmoleculen die de cellen in de huid aansporen om te regenereren en te genezen.
  4. Stimulatie van Collageen en Elastine: De groeifactoren stimuleren de fibroblasten in de huid om collageen en elastine te produceren. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en structuur van de huid, terwijl elastine bijdraagt aan de elasticiteit en veerkracht.
  5. Huidregeneratie: Na verloop van tijd begint het lichaam nieuwe huidcellen, collageen en elastine aan te maken om de beschadigde gebieden te herstellen. Dit leidt tot vernieuwde huidtextuur en een gladdere, jeugdige uitstraling.
  6. Littekenvervaging: In het geval van littekens, helpt de aanmaak van collageen en elastine om het littekenweefsel geleidelijk op te vullen en te egaliseren met de omringende huid. Dit resulteert in een vermindering van de zichtbaarheid van littekens.

In wezen is het doel van microneedling om het natuurlijke herstelproces van de huid te stimuleren door gecontroleerde verwondingen te creëren. Dit proces activeert de productie van collageen en elastine, waardoor de huid zichzelf vernieuwt en herstelt. Het resultaat is een verbeterde huidtextuur, verminderde zichtbaarheid van littekens en een jeugdige gloed.

Boek je GRATIS huiddiagnose om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Skin | Body Affair

Mechelsesteenweg 310

3020 Herent.

0465/00.19.15

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *